Nyomtat Elküld Olvasási nézet

NAGYVÁZSONY és környéke, történelemmel ízesítve

Fotó: Nagyvázsonyi vár látképe

A község Veszprém és Tapolca között, a Vázsonyi-séd mentén fekszik. Neve a Váson család nevéből ered (első ismert tagja a XIII. sz. elején a királyné udvarbírója volt). A Váson családtól II. Endre idején a Calcus-okhoz kerül a falu (lévén, Váson Salamon "elfelejtette" teljesíteni a királynak tett ígéretét: nem ment el egy keresztes háborúba...). Nagyvázsonyt a később helyben "uralkodó" Calcus András vitéztől 100 márkáért (!!!) az Igmándy-család vásárlolja meg, tőlük aztán a Vesen családé lesz újra a birtok (ők a Váson-ok leszármazottjai). A Mátyás idején (1462-ben) követként Rómába küldött Vezsenyi László meghal, így a vár és a község visszaszáll a koronára. Hunyadi Mátyás Kinizsi Pálnak ajándékozza Nagyvázsonyt, ami ekkor már mezőváros. A település a török korban kipusztult, majd német és magyar családokkal települt és éledt újjá a Zichy-családnak köszönhetően (ekkor már ők a falu urai).

Nagyvászonyt északról a Déli-Bakony (benne a Kab-hegy 600 méteres csúcsa), délről a Balaton-felvidék mediterrán hangulatú lankái határolják. A falu közepén álló - fél évezrednél is idősebb - vár leghíresebb gazdája - Kinizsi Pál - a XV. sz. második felében az erődítményt külsőtornyos védőfalakkal, palotaszárnnyal és kápolnával (ma evangélikus templom) egészítette ki. Nevéhez fűződik a falu határában található pálos-kolostor is, hiszen a derék barátokat a Fekete Sereg híres vezére telepítette Nagyvázsonyba. Ugyancsak Kinizsi építtette át a falu északi határán álló Szent István templomot.

A török hódoltság utáni betelepítés és felvirágzás - ahogy arra utaltunk - már a Zichy-család nevéhez fűződik, akik 1945-ig (62 év szünettel) éltek a Vázsonyban. Kastélyuk ma szálló, lovardájuk napjainkban is messzeföldön híres. Látványos a falu gazdagságáról tanúskodó Schumacher-ház, amelynek udvarában az utolsó vázsonyi rézműves mester eszközei láthatóak. A messze környéken egyedülálló Postamúzem és üzemelő Várcsárda ugyancsak a falu központjában áll.

A községben lelkes civil közösségi élet folyik. A Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület rendezvényei, alkalmai mellett teleházat, faluújságot, falutévét üzemeltet (!), de közösségei vannak a vállalkozóknak, lótenyésztőknek és különböző szakmai csoportoknak is. Aktív a nagyvázsonyi polgári kör is, a történelmi egyházak számban legjelentősebbike, a római katolikus testvérek konferencia-központot építenek, míg a lélekszámban második evangélikusok két templommal is büszkélkedhetnek. (A mi - református - gyülekezetünk életéről ezen honlap alfejezeteiben találhat információkat a tisztelt olvasó.)

Vázsony kiváló turistaközpont, a Balaton negyedóra alatt elérhető. Hűvösebb időben remek kirándulóhely Vöröstó (kálvária), Zádorvár (Pécsely), Káli-medence (nemzeti park), de autóval könnyen elérhető Tihany, Balatonfüred, Tapolca, Herend és Veszprém is. Szállások (kastélyszálló, panziók, turistaház, egyházi vendégház, falusi turizmus) sokasága várja a kirándulókat, országjárókat, családokat és csoportokat egyaránt.
Nagyvázsony lakóinak száma: 1800 lélek. Ebből kb. 900 r. katolikus, 600 evangélikus, 150 református keresztségű (becsült adatok). 150: egyéb ill. nincs megkeresztelve.
Vázsony lakóinak kb. 20%-a (cca. 350 fő) német nemzetiségű és/ill. anyanyelvű. A településen német és cigány kisebbségi önkormányzat működik.

Az itt élők évtizedek óta ismerkednek a környékkel, de mindig találnak valami újat Nagyvázsonyban és környékén.

(készült az önkormányzati kiadvány és a német kisebbségi önkormányzat kiadványa alapján)
















Kapcsolódó linkek

http://www.nagyvazsony.hu
http://www.vpmegye.hu
http://www.feketesereg.ngo.hu
http://www.hunique.hu

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...